Milyen sport illik hozzád?

Mozogni jó! Ennek ellenére nem mindig tűnik annak egy fárasztó munkanap után vagy a kényelmes otthoni kanapén heverészve. Sokan a kell? motiváció hiányában hagyják abba vagy épp el sem kezdik a mozgást.
Pedig az kiváló lelkesítő, ha olyan mozgásformát választunk, ami igazán illik a személyiségünkhöz. Ha imádod a friss levegőt és a napfényt, nem érdemes az edzőtermi óratípusok közül válogatnod, mert könnyen kudarc lehet a vége. Ha viszont ki nem állhatod a magányosan rótt kilométerek unalmát, az aerobikteremben a helyed, és biztosan nem fog két hét után a szekrény mélyén kikötni az újonnan vásárolt edzőcipő.

Az élvezetes edzés titka, hogy olyan sportot válassz, ami örömet szerez és fejlődési lehetőséget, sikerélményt biztosít. Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket és gondolkodj el a lehetséges válaszokon. Máris egy lépéssel közelebb kerülsz a személyiségedhez leginkább illő mozgásforma megtalálásához.

Mennyire bí­rod a bezártságot?

A legegyszerűbb kérdés, mégis sokan elfelejtik tisztázni, mielőtt sportolni kezdenek: szabadban vagy teremben? Ha irtózol az edzőterem jellegzetes hangulatától, ha rosszul érzed magad a zárt, sok esetben ablaktalan helyiségben, ellenben a napsütéstől, hűvös szellőtől szárnyakat kapsz, de egy kis eső vagy hideg sem riaszt el, egyértelmű, hogy kizárólag a szabadtéri sportok közül érdemes válogatnod. Ha fontos, hogy mindig megfelelő körülmények között tudj átöltözni, tisztálkodni, ha mindig ugyanakkorra tervezed az edzést és ebben a szélsőséges időjárás akadályozna, ha a verőfénynél és a friss levegőnél jobban vonz az egyenletes klíma vagy épp olyan helyen laksz, ahol erősen szennyezett a levegő, máris egyszerűbb a dolgod: keresgélj az edzőteremben vagy beltéren űzhető sportok közül.

Mik a céljaid?

A pontos cél megjelölése a siker egyik kulcsmozzanata. Rengeteg dolog lehet, amiért valaki mozogni kezd. A legfontosabb, hogy gondold át, mi ez a cél, mit szeretnél elérni. Segítségül felsorolunk néhány lehetőséget a leggyakoribb célkitűzések közül és tippeket adunk a választáshoz.

Fogyni szeretnél? Az aerob, zsírégető hatású, közepes intenzitású mozgásformák közül válassz. Például: kocogás, kerékpározás, aerobik, sztepaerobik, görkorcsolyázás, tájfutás, nordic walking.
Erősödni akarsz? Az izomzat fejlesztéséhez a legjobb, ha súlyzós edzéseken veszel részt. Például: konditermi edzés, erősítő aerobikórák, kick-boksz.
Formásabb alakra vágysz? Szinte mindent kipróbálhatsz, különösen ajánlott a jóga, pilates, alakformáló aerobikórák, mindenféle tánc, úszás.
Jobb kondira lenne szükséged? Kapcsolj rá egy kicsit. Ideális választás a futás, esetleg dimbes-dombos terepen, hegyi kerékpározás, intenzív tánc, sztepaerobik, kondícionáló aerobikórák, tenisz, squash, kosárlabda.
Szeretnéd levezetni a stresszt? A mozgás erre önmagában tökéletes, de különösen hatékony lehet a jóga, a tai-chi, a pilates, a 3/4 wellness sztep, a Nia vagy a tánc.

Csapatjátékos vagy?

Fontosabbak a saját egyéni céljaid, és azokért szeretnél teljes erővel küzdeni, vagy jobban motivál, ha egy csapat sikeréért küzdhetsz együtt a többiekkel? Ez a kérdés sem bonyolult, ám mégis nagyon fontos átgondolni. Ha a közös cél motiváló erőként hat rád, az olyan csapatjátékok, mint a foci, kosárlabda, röplabda, kézilabda, jégkorong, épp neked valók. Ha az egymás elleni küzdelem szépsége vagy pedig éppen a két ember együttműködése az, ami igazán vonz, a tenisz-, fallabda- vagy tollaslabda-pályán a helyed, de a pingpong és a tánc is szóba jöhet. Ha tudod magadról, hogy magányos farkas vagy, és inkább idegesít mint előrevisz, hogy másokhoz kell alkalmazkodnod, csakis egyedül indulj futni, kerékpározni, úszni vagy görkorizni. Ha a társak jelenléte erőt ad, de közben saját magadra szeretnéd a legtöbb figyelmet fordítani, irányított csoportos foglalkozásokon vegyél részt. Bármilyen aerobikóra, jógafoglalkozás ideális választás.

Mennyire tűröd a monotóniát?

Gondolj egy egyszerű szituációra, amiből nagyon sok értékes következtetést vonhatsz le. Futni indulsz. Egyedül, vagy választasz magadnak edzőpartnert? Jólesik elgondolkodni futás közben? Lelked is átveszi az egyenletes ritmust és jólesik kiüríteni az agyadat? Vagy számolod a métereket, hogy mikor telik már le a kiszabott idő? Viszel magával zenét, mert anélkül unatkoznál? Ha jól átgondoltad, máris egyértelművé válik, hogy neked találták-e ki a néha monoton futást, kerékpározást, úszást, vagy változatosabb mozgásformára, csapatjátékra vagy zenére végezhető edzésre van szükséged.

Mi motivál?

A motiváció az edzés kulcskérdése, és kis ügyességgel a legtöbb sportot formálhatod úgy, hogy igazán lelkesítsen. Néhány ötlet a továbbgondoláshoz:
A zene ritmusa visz tovább akkor is, ha fáradt vagy? A megoldás többféle lehet: zenés aerobikóra, mp3-lejátszó futáshoz, tánc forró latin ritmusokra, tollasozás, strandröplabdázás olyan helyen, ahol jó zene szól.
Arra van szükséged, hogy noszogassanak? Járj személyi edzőhöz vagy szigorú aerobikoktatóhoz, tornázz otthon videokazettára vagy dvd-re, menj barátoddal, barátnőddel edzeni. Minden tanfolyam-jellegű mozgásforma jó választás, hisz együtt kell haladni a csoporttal.
A mérhető eredmények közelebb hozzák a célt? Fuss futógépen, ami pontosan jelez a megtett kilométereken át az elégetett kalóriákig számtalan fontos adatot. Kerékpárodra szerelj sebességmérőt, vezess pontos edzésnaplót az aktuális teljesítményről, jegyezd le a megtett távot, az ismétlésszámot vagy az edzés idejét, hogy nyomon kövesd fejlődésedet. Szerezz be pulzusmérő órát, a kontroll élvezetessé és hatékonnyá teszi az edzést.

(Forrás: Tegyünk Egészségünk Színvonaláért Alapítvány)

Módosítás: (2009. május 11. hétfő, 10:52)